Smit Ovens
Vervoer van een grote oven per slede (Groenestraat Nijmegen 1936)
Hoogte Kadijk
Transformatoren (1936)
Smit Draad (1921-1927)
Kijkje in de Draadfabriek
Willem Benjamin Smit (1860-1950)
Elektriciteitspionier en grondlegger van de Smit bedrijven in Nederland
Smit Transformatoren
Spoelenmontage 1921
Smit Slikkerveer
Wereldtentoonstelling Brussel 1910
Smit Transformatoren (1916)
4000 kVA transformator
Smit Gas Generatoren
1965-1969
Thomas Rosskopf
Excursieleider KIVI bij Smit Slikkerveer (1911)
Smit Elektroden
Laselektroden afdeling 1935
Het vervoer van transformatoren d.m.v. paardentractie (Smit Transformatoren 1913-1915)
Dit duurde weken...
Professor Nolen (1938)
Beproeving oude gramme dynamo bij TU Delft
Smit Slikkerveer
Elektrische centrale Tandjong Priok (1895)
Thomas Rosskopf (1880-1953)
De oprichter van Smit Transformatoren, Draad, Weld en Ovens
Transformatoren
Smit Slikkerveer 1912

Willem Benjamin SmitOp 26 juni 1882 was er een congres in een van de zalen van schouwburg de Junushoff in Wageningen. Op hetzelfde moment was daar ook de landbouwtentoonstelling. Voor deze gelegenheid had elektriciteitspionier Willem Benjamin Smit een tijdelijke elektrische verlichting aangelegd in en rondom de Junushoff. Dit was voor die tijd een unicum in Nederland en daarmee behoort men tot de theaters met de allereerste elektrische verlichting in Nederland. De Junushoff was een gebouw voor winter- en zomersociëteit, concerten, komedie, talrijke bijeenkomsten en openbare vermakelijkheden'. De oude schouwburg (1880) bevatte een kleine zaal, een concertzaal en een koffie- en biljartkamer en stond in het plantsoen aangelegd door Johan Junius. In 1882 had Willem Benjamin Smit zojuist zijn bedrijf opgericht en richtte zich hoofdzakelijk op het aanleggen van elektrische verlichting. Hij trok door Nederland met zijn zelf ontworpen "Elektriciteitsmachine" en had daar veel succes mee. De verlichting bij de Junushoff werd dan ook opgewekt door zijn zelf ontworpen locomobiel. Dit was een verplaatsbare vlampijpketel met daarbovenop een stoommachine die twee vliegwielen aandreef. Daaraan een dynamo (elektromotor) die vervolgens gekoppeld werd met een aantal booglampen en gloeilampen in een ringleiding die door Willem Smit zelf werden aangelegd. Dit was dus een tijdelijke elektrische verlichting. Vanaf 1886 begon Willem Smit met het aanleggen van de eerste elektrische straatverlichting (Nijmegen en Kinderdijk). Of hij deze ook heeft aangelegd in Wageningen is onbekend.

 alt

Bron: Provinciale Noordbrabantsche en 's-Hertogenbossche courant 29-06-1882 

 Booglamp

Links: een voorbeeld van een locomobiel zoals deze werden gebruikt bij het droogleggen van het Woudagemaal in 1917, Rechts een booglamp zoals deze in die tijd vaak gebruikt werden. De booglamp kenmerkte zich door het felle licht en was dus geschikt voor fabriekshallen, parken en openbare verlichting.

 

Links : Plantsoen sociëteit Junushoff, Weide van Duivendaal (1883). Rechts de stadsgracht bij Duivendaal met brug, Wilhelmina- fontein, Junushoff en muziekkoepel. Meer informatie over de geschiedenis van de Junushoff kun je HIER vinden. Bron: Archief Wageningen.

 

De Junusstraat met links de kegelbaan van de Junushoff (rond 1900). Bron: Archief Wageningen.

De oude schouwburg brandde in de nacht van 11 op 12 oktober 1948 tot de grond toe af. In 1951 werd op dezelfde plaats een nieuw theater gebouwd. De huidige Junushoff staat op de plek waar in 1948 de oude schouwburg afbrandde.

Theater Junushoff in Wageningen anno 2016.

Historische nieuwsflits

Stroom-transformator (1940 - 1950)

Onderstaande foto kreeg ik van Wouter de Wijn. Zijn vader Jan de Wijn werkte van 1947 - 1964 bij Smit Transformatoren en was daar technisch tekenaar.

Stroomtransformator (1949-1950)

Het is voor 100% zeker een stroomtrafo, door Smit in eigen huis ontwikkeld én vervaardigd. Dit wordt behalve door de vorm ook bevestigd door de letter K. De achterzijde zal dan gekenmerkt zijn met de letter L. De aansluitklemmen van de secundaire winding in het aansluitkastje hebben dan de (kleine) letters k en l. Hiermee wordt de relatie van polariteit tussen de primaire geleider K en L en de secundaire zijde k en l aangegeven. Belangrijk wanneer de stroomtransformatoren t.b.v beveiligingen of voor metingen worden gebruikt. 

Met een stroomtrafo wordt de stroomsterkte gemeten in een geleider die door het gat in het midden van het toestel gaat.

Een product dat in het grijze verleden zowel in Nijmegen als in Ede gemaakt werd en nu nog slechts door enkele gespecialiseerde bedrijven. In Smit Mededelingen 1-ste kwartaal 1949 en 4-de kwartaal 1950 worden stroomtrafo's beschreven.

Wim Erinkveld / Erik de Vries.
Bron: Fotocollectie Jan de Wijn (Smit Historisch Genootschap).

Bron: Electrotechniek uitgave der vereeniging van krachtwerktuigen 1943.(Smit Nijmegen Historisch Genootschap).

Toch heeft Smit deze stroom-transformatoren al veel eerder gemaakt. Ik kwam ze tegen in een oud technisch boek uit 1943 (zie foto's hierboven) en nader onderzoek leert ons dat Smit al vanaf 1925 stroom-transformatoren heeft geproduceerd. Dit is te lezen in de periodieke mededelingen. 

  • PM 2 juli 1925
  • PM 27 sept 1929
  • PM 37 mei 1931
  • PM 43 mei 1932
  • PM 44 juli 1933
  • PM 61 herfst 1936 

Professor Nolen schreef in periodieke mededelingen 1963 een kort artikel over dit onderwerp:

Meet transformatoren:

De 10 kV stroomtransformatoren werden oorspronkelijk in kabelmassa ingegoten, wat ook overal elders gebruikelijk was. De dwarsgattransformator was een grote verbetering, hij was onbrandbaar, sterk en had een zorgvuldig beheerst elektrisch veld, hij wordt nog veel gebruikt. Na 1955 zijn wij daarnaast typen gaan bouwen, ingegoten in kunsthars.
Ook de eerst als olietypen gebouwde spanningstransformatoren worden nu in kunsthars ingegoten.

De laagspannings-stroomtransformatoren zijn thans voor een deel ook kunsthars typen. Afb. 20 en 21 tonen resp. het dwarsgattype en een aantal kunstharsuitvoeringen. Reeds op een zeer vroeg tijdstip hebben wij ons voor de ijkingen uitgerust met meetbruggen volgens de compensatiemethode.

De fabricage is thans (1963) geconcentreerd in Ede, waardoor er veel meer aandacht aan kan worden besteed.

Bron: Smit Mededelingen

Reclame Smit Stroomtransformatoren gemaakt in 1949. (Smit Mededelingen 1949) Een zgn. dwarsgat-pot-stroomtransformator 10 kV

Schrijf reactie (0 Reacties)

Blikknipmachine Smit Transformatoren (NF)

blikknipmachine-smallDhr. Aardbodem aan de blikknipmachine van Smit Transformatoren (NF) rond 1980/1985.

blikknipmachine

Bron: Willem van Wely.

Schrijf reactie (1 Reacties)

Bedrijfsfilm videobox

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

 

Wie is online

We hebben 57 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
3989458

Nieuwsbrief

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd