Smit Transformatoren
Montage in de bak van een 4000 kVA transformator (Amsterdam 1916)
Smit Elektroden
Laselektroden afdeling 1935
Transformatoren
Smit Slikkerveer 1912
Smit Draad
Vrouw aan de omspinmachine (1926)
Smit Transformatoren
Spoelenmontage 1921
Thomas Rosskopf
Excursieleider KIVI bij Smit Slikkerveer (1911)
Smit Ovens
Vervoer van een grote oven per slede (Groenestraat Nijmegen 1936)
Professor Nolen (1938)
Beproeving oude gramme dynamo bij TU Delft
Thomas Rosskopf (1880-1953)
De oprichter van Smit Transformatoren, Draad, Weld en Ovens
Smit Transformatoren (1916)
4000 kVA transformator
Het vervoer van transformatoren d.m.v. paardentractie (Smit Transformatoren 1913-1915)
Dit duurde weken...
Smit Gas Generatoren
1965-1969
Smit Draad
Draadwals (1926)
Smit Draad (1921-1927)
Kijkje in de Draadfabriek
Hoogte Kadijk
Transformatoren (1936)
Smit Slikkerveer
Wereldtentoonstelling Brussel 1910
Willem Benjamin Smit (1860-1950)
Elektriciteitspionier en grondlegger van de Smit bedrijven in Nederland
Smit Slikkerveer
Generator 1500 kW (1913)
Smit Slikkerveer
Elektrische centrale Tandjong Priok (1895)

Willem Benjamin SmitOp 26 juni 1882 was er een congres in een van de zalen van schouwburg de Junushoff in Wageningen. Op hetzelfde moment was daar ook de landbouwtentoonstelling. Voor deze gelegenheid had elektriciteitspionier Willem Benjamin Smit een tijdelijke elektrische verlichting aangelegd in en rondom de Junushoff. Dit was voor die tijd een unicum in Nederland en daarmee behoort men tot de theaters met de allereerste elektrische verlichting in Nederland. De Junushoff was een gebouw voor winter- en zomersociëteit, concerten, komedie, talrijke bijeenkomsten en openbare vermakelijkheden'. De oude schouwburg (1880) bevatte een kleine zaal, een concertzaal en een koffie- en biljartkamer en stond in het plantsoen aangelegd door Johan Junius. In 1882 had Willem Benjamin Smit zojuist zijn bedrijf opgericht en richtte zich hoofdzakelijk op het aanleggen van elektrische verlichting. Hij trok door Nederland met zijn zelf ontworpen "Elektriciteitsmachine" en had daar veel succes mee. De verlichting bij de Junushoff werd dan ook opgewekt door zijn zelf ontworpen locomobiel. Dit was een verplaatsbare vlampijpketel met daarbovenop een stoommachine die twee vliegwielen aandreef. Daaraan een dynamo (elektromotor) die vervolgens gekoppeld werd met een aantal booglampen en gloeilampen in een ringleiding die door Willem Smit zelf werden aangelegd. Dit was dus een tijdelijke elektrische verlichting. Vanaf 1886 begon Willem Smit met het aanleggen van de eerste elektrische straatverlichting (Nijmegen en Kinderdijk). Of hij deze ook heeft aangelegd in Wageningen is onbekend.

 alt

Bron: Provinciale Noordbrabantsche en 's-Hertogenbossche courant 29-06-1882 

 Booglamp

Links: een voorbeeld van een locomobiel zoals deze werden gebruikt bij het droogleggen van het Woudagemaal in 1917, Rechts een booglamp zoals deze in die tijd vaak gebruikt werden. De booglamp kenmerkte zich door het felle licht en was dus geschikt voor fabriekshallen, parken en openbare verlichting.

 

Links : Plantsoen sociëteit Junushoff, Weide van Duivendaal (1883). Rechts de stadsgracht bij Duivendaal met brug, Wilhelmina- fontein, Junushoff en muziekkoepel. Meer informatie over de geschiedenis van de Junushoff kun je HIER vinden. Bron: Archief Wageningen.

 

De Junusstraat met links de kegelbaan van de Junushoff (rond 1900). Bron: Archief Wageningen.

De oude schouwburg brandde in de nacht van 11 op 12 oktober 1948 tot de grond toe af. In 1951 werd op dezelfde plaats een nieuw theater gebouwd. De huidige Junushoff staat op de plek waar in 1948 de oude schouwburg afbrandde.

Theater Junushoff in Wageningen anno 2016.

Historische nieuwsflits

Wikkelarij Smit Trafo 1970

Onderstaande prachtige foto ontvingen wij van dhr. G. van Laanen. (klik op de foto om te vergroten).

Wikkelarij Smit Trafo 1970

Bron: G. van Laanen (Smit Transformatoren).

Schrijf reactie (0 Reacties)

Bedrijfscollecties mogelijk in Vasim?

Dit artikel heeft de Gelderlander geplaatst na een telefonisch interview met onze stichting naar aanleiding van een e-mail die wij tussen 16 en 19 dec. 2014 Nijmegen-breed verstuurd hebben. Waarvan onderstaand een ingekorte versie.

Aan allen die het behoud van het Industrieel Erfgoed van Nijmegen ter harte gaat of die in een museale omgeving hun industrieel product willen exposeren.

De Stichting Willem Smit Historie Nijmegen ( zie www.willemsmithistorie.nl) is al geruime tijd vergeefs op zoek naar museumruimte. Nu het Vasim gebouw definitief niet de bestemming krijgt van een WOII of Bevrijdingsmuseum, willen wij via een Burgerinitiatief de Gemeente bewegen om ons de middelen (ruimte, geld, PR etc.) ,te verschaffen voor het op- en inrichten van een Industrieel Erfgoed Museum.

De Stichting Willem Smit Historie is slechts gericht op de eigen historie (Transformatoren, Draad, Laselektroden en Ovens). Wij achten dit een te smalle basis voor een door de Gemeente gesteund Industrieel Erfgoed Museum. Daarom vragen wij aan stichtingen en verenigingen met vergelijkbare doelstellingen of zij samen met ons een Burgerinitiatief willen starten, teneinde een bredere en daarmee sucesvollere basis te bewerkstelligen. .

Indien u bij ons initiatief betrokken wil worden en/of suggesties heeft vernemen wij dit graag van u, vòòr 14 februari 2015 via e-mail adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Bij voorbaat dank voor uw reactie,

Stichting Willem Smit Historie Nijmegen

vasim small

Bron: De Gelderlander / Jaap Bak

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Bedrijfsfilm videobox

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

 

Wie is online

We hebben 97 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
4110220

Nieuwsbrief

DMC Firewall is a Joomla Security extension!