Film

Pompenkamer gemaal Wilhelmina (1925 - 1930)

Op youtube vond ik een interessante documentaire over het gemaal Wilhelmina (gemeente Schermerhorn) met machines van Smit Slikkerveer en Stork uit 1928. Het museum gemaal is af en toe nog werkend te zien en vooral het inschakelen van het gemaal is interessant omdat je dan goed de machines van Smit en Stork te zien krijgt. Het lijkt alsof de tijd stil heeft gestaan.

Het Schermeer is ontstaan uit de twee veenriviertjes Schermer en Leet, die ten oosten van Alkmaar stroomden. Het door vroege ontginningen ontwaterde en daardoor gezakte veenland had zwaar te lijden van de grote overstromingen in de 12e en 13e eeuw. Het veenland verbrokkelde en het Schermeer ontstond. In 1627 ontstonden de eerste plannen voor droogmaking. Al in 1633, nadat aan alle eisen van de omringende gebieden en polders ten aanzien van de veiligstelling van waterberging en waterafvoer kon worden voldaan, werd met de drooglegging begonnen. In 1634 werd de ringdijk gesloten en in mei 1835 viel de (toen) polder droog. De (getrapte) bemaling van het circa 4700 ha. grote gebied vond plaats met in totaal 52 poldermolens, verdeeld over drie molengroepen. De grootste groep tussen Schermerhorn en Ursem maalde in totaal met 16 molens.

Dit systeem werkte zo goed dat het stoomtijdperk geheel is overgeslagen en men pas in 1928 op elektrische bemaling is overgestapt.

De totale polderbemaling vond vanaf dat moment plaats met vier elektrisch aangedreven gemalen: de Emma, Wilhelmina, Juliana en (middenin de polder) gemaal IV. Alle in de stijl van de Amsterdamse School ontworpen door de gebr. W.C. en K. de Wit.

In 1991 is de bemaling van dit deel van de Schermer overgenomen door het ernaast gebouwde, eveneens elektrisch aangedreven, gemaal Beatrix met een capaciteit van 2 x 145 m3/min.Gemaal Wilhelmina, met aangebouwde dienstwoning, is in 1928 in gebruik genomen. De installatie bestaat uit twee centrifugaalpompen, fabrikaat Stork-Hengelo, met een capaciteit van 100 m3/min.elk bij een opvoerhoogte van 4,60 m. De aandrijving vindt plaats met twee elektromotoren, fabrikaat Smit-Slikkerveer, met een vermogen van 112 kW. elk.

Het toenmalige Waterschap Het Lange Rond, de gemeente Schermer en drie particuliere organisaties uit de streek hebben toen een werkgroep opgericht die de mogelijkheden tot museaal behoud van het gemaal moest verkennen. De conclusie van een in opdracht van de werkgroep, via de NGS door Tauw opgesteld, rapport was dat het hier een gaaf, waardevol en een te behouden gemaal betrof.

Ondergronds is het gemaal ontmanteld.Sinds 1995 is gemaal Wilhelmina, waarin nog alle installaties in werkbare staat aanwezig zijn, als museumgemaal in gebruik.

Bron: www.gemalen.nl

Pompenkamer gemaal Wilhelmina (1925 - 1930)

Gezicht in de pompenkamer van gemaal "Wilhelmina", van Waterschap "De Schermer", Polder I, gemaal aan de Noorderwerf onder Gemeente Schermerhorn, waarin opgesteld 2 lagedruk centrifugaalpompen, elk met een capaciteit van 85 m3 per minuut bij een opvoerhoogte van 4,5 m., aangedreven door electromotoren, direct gekoppeld. De foto is gemaakt tussen 1947-1950. Zie het logo van Smit Slikkerveer geheel links en daarnaast de pompen van Stork.

Bron: Foto: HCO Zwolle/ Fotoarchief Stork./ Filmpje: youtube.nl - TVGREEN. / Historie: www.gemalen.nl / Met dank aan Stijn die de link naar youtube aan mij doorgaf.

Adres

Wilhelmina gemaal
Molendijk 9
1636 VK Schermerhorn

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Bedrijfsfilm videobox

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 174 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11127150
DMC Firewall is a Joomla Security extension!