Artikelen Smit Draad

logodraadIn 1912 heeft Ludwig Roebel (1878-1934) een methode uitgevonden voor enkelvoudig geïsoleerde en getransponeerde draden die als vervanger kunnen dienen voor geleiders met grote doorsnede die tot dat moment nog toegepast werden in generatoren. Rond WO II werd dit principe door Amerikaanse en Duitse transformatorenfabrikanten in gebruik genomen. Sinds 1946 gebruikt Willem Smit & Co het principe van "Roebel" in zijn transformatoren. 

LudwigRoebel RoebelPatent

Ludwig Roebel, bron:  www.mannheim.de + Wikipedia.

Roebelprincipe1

 

Roebelprincipe2

Twee foto's (1947-1949) met daarop duidelijk de basis van dit principe van Ludwig Roebel bij Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek. In die tijd nog allemaal handwerk. Enkele jaren later werd deze tijdrovende handeling vervangen door een CTC machine bij Smit Draad.. Bron: Stichting Willem Smit Historie Nijmegen.

21-draads CTC machine (1959).
In 1959 ontwerpt en patenteert ingenieur Frowein van Willem Smit & Co een CTC rechthoekige kabel machine met een vervormkop die het principe van Ludwig Roebel automatiseerd. Deze machine kan 21 draden gelijktijdig wikkelen volgens dit principe. Directeur was in die tijd dhr. ir. J.  Wildeboer. Hij schreef hierover een mooi artikel. 

wildeboer

Oud directeur ir. J. Wildeboer van Smit Transformatoren.

ir. E.A. Frowein
Ingenieur Eduard Adriaan "Eppie" Frowein was een pionier op het gebied van de schakeltechniek voor de distributie van elektrische energie. In Juli 1945 kwam hij van Hazemeyer en begon hij bij de Transformatorenfabriek. Frowein richtte zich op de verbetering van regelschakelaars voor grote transformatoren. Deze complexe schakelapparaten kunnen, onder belasting, verschillende aftakkingen van de hoogspanningswikkeling in- en uitschakelen, waardoor een constante uitgangsspanning wordt gewaarborgd, bij verschillende belastingen en voedingsspanningen.

Frowein

Over deze onderwerpen publiceert hij van 1948 tot 1959 diverse artikelen in het blad 'Smit Mededelingen'. Deze ingenieur werkte vanaf juli 1945 tm 1960 en van 1968 tot en met 1972 bij Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek en was o.m. de ontwerper van de O &K hoogspanningsinstallatie. Voordat hij bij Smit werkte was hij werkzaam bij o.m. Hazemeyer. Vanaf 1960 bij Asea Brown Boveri en 1968 kwam hij weer terug op het oude nest bij Smit Transformatoren. In 1972 ging hij met pensioen. Hij overleed op 23 juli 1997 in Malaga, 90 jaar oud.

Bron: Techniek museum "Het Heim".

Frowein 1932
Dhr. Frowein geheel links boven te zien. Klik op de foto om in te zoomen.
Bron: Archief Smit Transformatoren, electrotechniek 1932.
 

SmitDraadRoebel

Technische foto's van de vervormkop van de 21 draads CTC machine van Smit Draad uit 1959. Bron: Artikel J. Wildeboer, foto's Stichting Willem Smt Historie Nijmegen.

Eerste rekabmachine (CTC) 23-draads (1959)

SmitDraadRoebel2

Twee mooie foto's van de 21 draads CTC machine uit 1959. De man bij de machine was familie van Paul te Wieriike, oud medewerker (planner) bij Smit Draad. Bron: Stichting Willem Smit Historie Nijmegen.

De 85-draads CTC machine
In 2009 koopt Smit Draad een CTC machine die tot 85 draden gelijktijdig kan wikkelen nog steeds volgens het "Roebel principe". Deze machine heeft veel "high tech" aanboord en kan steeds beter inspelen op de vraag van de klanten. Daarnaast worden de "bochten" steeds korter.

SmitDraad85draad

De 85-draads CTC machine bij Smit Draad. Bron: Smit Draad  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 424 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11338879
DMC Firewall is a Joomla Security extension!