Historische nieuwsflits

Onderstaande foto van een ondergrondse traforuimte bij Staatsmijn Emma , kwam ik tegen op de mooie website van de Staatsmijnen (http://www.demijnen.nl/). Volgens de boeken werden er in die tijd geregeld trafo's geleverd aan de Staatsmijnen (waaronder Staatsmijn Emma), al is op de foto moeilijk te zien welke trafo van Smit is, maar het lijkt me stug dat er niet eentje van Smit tussen staat.

Ondergrondse traforuimte bij Staatsmijn Emma 06-05-1960

Een typisch industrieel MS / LS station.

Op de voorgrond links twee transformatoren met daar achter de MS schakelaars.Op de voorgrond rechts twee wat kleinere transformatoren met daar achter de LS schakel- en verdeelinstallatie. Onder alle transformatoren is een  met grind volgestorte olie opvang voorziening. Ook onder de MS schakelaars bevindt zich een dergelijke voorziening, deze waren toen ter tijd van het olie gevulde type. Het gehele station is gebouwd in gesloten uitvoering, dwz. er zijn geen " blanke" geleiders. Voor industrieële toepassing niet ongebruikelijk, men had hier vaak met stof, druip-  en spatwater te doen.

Bij de meeste transformatoren zien we open lucht doorvoeringen op het deksel die met een blanke draad of koperstrip werden aan gesloten. Deze transformatoren zijn met kabel aangesloten, zoals in bijv. Engeland erg gebruikelijk was onder de naam cable box with disconnecting chamber. Hierbij eindigt de kabel in een olie of massa gevulde kabel eindsluit kast die met doorvoeringen is aan gesloten op een olie gevulde tussenkast. De doorvoeringen van de transformator komen ook uit op deze tussenkast ( chamber). Tussen de kabel zijdige doorvoeringen en de trafo zijdige doorvoeringen bevinden zich verbindings strips die voor het testen (jargon : "persen") van de kabel tijdelijk verwijderd kunnen worden (disconnecting).

Groet,

Erik de Vries.


Bron: De Mijnen.nl

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 276 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11450435
DMC Firewall is a Joomla Security extension!