Historische nieuwsflits

Een werkelijk prachtige foto van een paardentractie door de firma Frederiks, toen nog gevestigd aan de Waalkade 70 in Nijmegen. Zij vervoeren een zeer speciaal type transformator fabricaat Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek N.V. Dit is ook duidelijk te zien aan de buiten liggende trekstangen waarmee de bakbodem met het deksel verbonden is. Een dergelijke constructie is ook goed te zien op de foto's van de Ramp van 1953.

Firma Frederiks vervoert een Smit Trafo m.b.v. paardentractie (1913-1915)

Firma Frederiks uit Nijmegen (Waalkade 70) vervoert een Smit Trafo m.b.v. paardentractie (1913-1914). Volgens Bart Dijkstra is de man geheel links zijn opa, Jo Dijkstra. Hij nam later vervoersbedrijf Frederiks over. (Bron: Gedenkboek PGEM)

Ik heb nog nooit een dergelijke transformator uit die periode gezien. Het lijkt mij geen zuiltransformator want daar is hij veel te groot voor. Waarschijnlijk is het een zgn. Petersonspoel met veel uitgevoerde aftakkingen. Dit soort spoelen werden ( en worden nog steeds) gebruikt om het sterpunt van een net effectief (dwz. niet star) te aarden. Smit Periodieke Mededelingen begint pas in mei 1925 dus is hiervoor geen informatiebron. Het apparaat is voor die tijd bijzonder groot, de doorvoeringen doen denken aan 10 kV.

Wellicht weet iemand meer te vertellen over het transport en dit type transformator.

Erik de Vries

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 150 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11323019
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd