Artikelen Smit Ovens

Ik kwam op een veiling een map met folders tegen van Smit Ovens uit 1937/1938 en folders van Otto Junker, een Duitse ovenbouwer uit Lammersdorf. Dit sluit aan op de glas-negatieven collectie die ik enkele jaren geleden in bezit kreeg. In die glas-negatieven collectie staan honderden ovens gefotografeerd maar nog nooit vond ik folders uit die tijd. Nu kan ik de foto's gaan beschrijven met de nieuwe informatie.

Thomas Rosskopf startte in 1936 de ovenafdeling bij Willem Smit & Co's transformatorenfabriek. Aangezien Smit geen ervaring had met ovens werd goed gekeken in het buitenland (Duitsland) en daaruit ontstonden contacten en een samenwerkingsverband met Otto Junker. Deze samenwerking was alleen op technisch gebied. Alle ovens werden al vanaf het prille begin in Nijmegen gemaakt. Op de eerste foto's van de ovens zie je dan ook SMIT JUNKER als logo.  Aan deze samenwerking kwam al snel een einde toen de Tweede Wereldoorlog van start ging en Smit wilde (toen) niet met een Duits bedrijf geassocieerd worden. De Smit -Junker logo's werden vervangen door Smit logo's en voortaan werd alles zelf ontwikkeld en gefabriceerd.

2 Smit-Junker ovens uit de begin periode (1937-1939). Bron: glas negatieven collectie Rudo Hermsen.

Het Smit Junker logo uit de begintijd. Bron: Archief Smit Transformatoren.

 

Aankondiging van de eerste brochure voor de Smit Junker weerstandsovens (1936), bron: Schip en Werf. 

Hieronder een deel van de folders van Smit Ovens uit 1936-1938. De folders zijn uniek en de beschrijvingen van de ovens zijn de eerste die ik ben tegen gekomen.

 

Een medewerker bij een oven met het Smit logo, dus datering is 1940-1950.  Bron: Stichting Willem Smit Historie Nijmegen 

Voor meer informatie over de geschiedenis van Smit Ovens verwijs ik naar deze link.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 174 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11541141
Our website is protected by DMC Firewall!