In 1928 werd de zogenaamde PHOHI ultra kortegolf zender gebouwd t.b.v. de draadloze verbinding naar het verre Nederlands Indië. De eerste eerste geluiden die men in Bandung (Nederlands Indië) via deze korte golf zender hoorde, was muziek uit Nederland. Zoals te lezen is in onderstaande artikelen uit 1927/1928 was het een knap staaltje samenwerking tussen toonaangevende Nederlandse bedrijven uit die tijd. "De Nederlandsche Seintoestellen fabriek (NSF)" bouwde de de zend-inrichting, Philips leverde de watergekoelde zendlampen, Heemaf de schakel-installatie, Smit Slikkerveer de omvormers en Smit Transformatoren natuurlijk de transformatoren. Op deze manier hebben de Smit bedrijven ook hun steentje bijgedragen aan de ontwikkeling van de radio-uitzendingen en de huidige Hilversumse zenders. Een mooi artikel over de Phohi zender (2-talig) vond ik in een koloniaal boekwerk uit 1927.
Filmfragment bezoek aan de Phohi kortegolf-zender (1933)
De leiding van de Philips Omroep Holland Indië PHOHI brengt een bezoek aan en laat zich voorlichten over de technische details van een korte golf omroepzender.
Youtube/Beeld en Geluid
Film/Audio fragment geboorte Beatrix feb. 1938 via Phohi zender.
Bron: de Koloniale roeping (1927).
Een deel van het artikel hieronder uit 1928
Rotterdamsche courant 08-12-1928
Korte historie van het ontstaan van Zendstation Huizen.
In 1918 werd de NSF (Nederlandsche Seintoestellenfabriek) in Hilversum opgericht. Vooral door toedoen van Philips bleef dit bedrijf overeind. Een hele nieuwe ontwikkeling waren de radio artikelen t.b.v. gesproken woord en muziek voor uitzendingen in de ether. Met steun van Philips ging de NSF zich ook steeds meer toeleggen deze nieuwe techniek, want zij zagen daar wel brood in. Philips voorzag de NSF van 2 zendmasten en zo vond 21-07-1923 de eerste radio uitzending plaats, vanuit de NSF.
Later werd de NSF-radiostudio, omgedoopt tot Hilversumse Draadloze Omroep (HDO, maart 1924, voorloper van de AVRO) verzorgde de eerste jaren de uitzendingen van de NCRV (1924), VARA (1925), KRO (1926) en VPRO (1926). De eerste radiojaren had de Hilversumse Draadloze Omroep (HDO) een monopoliepositie. Dit monopolie kwam onder druk te staan toen in 1926 de NCRV en de KRO de Nederlandse Draadloze Omroep (NDO) oprichtten. Zij startten met uitzendingen via nieuwe zendmasten in Huizen. Maar bij een Europese conferentie verloor Nederland de Huizense golflengte. Ondertussen was de NSF samen met Philips in 1927/1928 begonnen met de bouw van twee grote zendantennes, de voor hun tijd zeer krachtige Philips Omroep Holland-Indië (PHOHI) ultrakortegolf-zenders. Die werden gebruikt om contact te houden met Nederlands-Indië. Voor die tijd een fantastische prestatie aangezien de radio uitzendingen elk overzees gebiedsdeel konden bereiken. De zenders waren een groot succes, maar de oorlog gooide roet in het eten.
De eerste zenders werden opgeruimd in 1936, de rest werd in 1940 door de genie opgeblazen, zodat ook de PHOHI omroep de uitzendingen moest staken. Na 1941 werd een gerepareerde zender door de Duitse bezetter misbruikt voor propaganda-uitzendingen gericht op Zuid-Azië. Toezichthouder was de Rundfunk Beobachtungs-Stelle. Dit duurde tot 1944. Na WO II ging de PHOHI over in Radio Nederland Wereldomroep en de laatste zender (die naar de oorlog weer was herbouwd) werd ontmanteld in 1957.
Controlekamer van 'De Nederlandsche Draadlooze Omroep', Huizen 1927, gebouwd door de N.S.F.
De Bel 21-10-1927
Controlekamer van 'De Nederlandsche Draadlooze Omroep', Huizen 1927, gebouwd door de N.S.F.
Een radio-auto van de NSF voor de zgn. Zingende torens. Bron: Wikepedia / terras.tv/ de Koloniale roeping (1927).
Bron: Vaderland 24-10-1927
UPDATE
In 2021 was er een tentoonstelling over de NSF
Op YouTube vond ik een filmfragment.
Bron: ‘NSF RADIO, fascinerende fabrieksverhalen' // ‘ fascinating factory stories’ Exposition 2021 / Hilversum.nl / YouTube
Reacties mogelijk gemaakt door CComment