Artikelen Smit Slikkerveer

Dr. ir. H.A. Hidde NijlandIn het Holec-archief vond ik een groene lijst uit 30-08-1916 met daarin (achter glas) de eerste bestelling van Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek NV, bij het zojuist opgerichte Systeem Coq uit Utrecht. Onderaan staat de tekst: "Onze welgemeende gelukwensen". Dit is waarschijnlijk een cadeau gegeven door de directie van Smit in 1966 bij het 50 jarig bestaan van Coq Utrecht of voor een jubileum van directeur Hidde Nijland van Coq.

Het betrof een bestelling van 18 stroom transformatoren (met handtekening van directeur Ir. A.J. Bergsma) bij Systeem Coq in Utrecht. Dit bedrijf maakte elektrische apparaten voor laag- en hoogspanningstoepassingen, zoals schakelaars, schakelborden, verdeelkasten en dus ook stroom-trafo's en was op dit gebied een van de pioniers in Nederland maar ook in de rest van de wereld. Later ging Smit zelf ook stroom transformatoren maken. Coq werd eind jaren zestig van de vorige eeuw eigendom van de Smit groep, vervolgens nam Holec alles over en uiteindelijk werd het bedrijf deels overgenomen door Siemens en Eaton.
Het bedrijf "Systeem Coq" bestaat als zodanig niet meer. 

Jaarbeurs Utrecht 1917, Op de achtergrond tegen de muur zien we waarschijnlijk dezelfde stroom transformatoren als op de bestelling uit 1916 hieronder, bron: Archief Utrecht

Klik HIER voor de historie van Coq Utrecht.

Bron: Coq archief, ondergebracht in het Holec archief.

Een van de eerste opdrachtbevestigingen voor Coq Utrecht (van Smit) uit 1916.

 

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Foto gallery Smit Slikkerveer

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 192 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11427816
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd