Artikelen Smit Slikkerveer

In 1883 werd de Internationale Koloniale en Uitvoerhandel Tentoonstelling, beter bekend als Wereldtentoonstelling, in Amsterdam gehouden. Technische nieuwigheden en gluren naar mensen uit de voormalige koloniën waren de publiekstrekkers. Koning Willem III woonde deze festiviteiten bij en op het Museumplein waren vele paviljoens, tenten en kiosken te vinden. Tijdens de tentoonstelling werden de verschillende vormen en aspecten van kolonisatie met elkaar vergeleken met een soms dubieuze bijsmaak. Hoewel er ook buitenlandse inzendingen waren, lag de nadruk vooral op de Nederlandse koloniën. Elektriciteitspionier Willem Smit droeg zorg voor de gehele elektrische verlichting met gloeilampen en booglampen in en op het terrein en dat alleen al was een noviteit. 

Middelburgsche Courant 20-04-1883

2 foto's van het zuidwestelijke deel van het terrein van de wereldtentoonstelling gezien vanuit de Pieters Cornelisz Hoofdstaat. Rechts en links in beeld een grote bierfles van Heineken die ook op deze tentoonstelling te vinden was. Zij kregen daar ook een gouden medaille. Wanneer je inzoomt zie je ook hier en daar iets dat lijkt op een tijdelijke verlichtingsmast. Zie pijl bovenste foto. Bron: Beeldbank Amsterdam. 

Hieronder een artikel uit 1882 over de elektrische verlichting van Willem Smit & Co., te Slikkerveer met een flinke schrijffout, namelijk Willink Smit & Co. 

 Afbeeldingsresultaat voor swann gloeilamp

29-06-1882,  Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant. Rechts Swan gloeilampen uit die tijd.

Gramme dynamo met shunt bekrachtiging t.b.v. stoomschip de Merwede 1 van Fop Smit (1882)

Gramme Dynamo Smit uit 1882/1883.

Bron: De Indische opmerker, 8-11-1883.

Een soortgelijke Corliss Stoommachine moet de 2 Gramme Dynamo's met shuntbekrachtiging van Willem Smit  hebben aangedreven

Hierboven zien we de Gramme Dynamo van Willem Smit uit 1882 voorzien van shunt-bekrachtiging. Dit was dezelfde dynamo die hij ook op het stoomschip de Merwede I van Fop Smit had aangebracht. De Merwede I was het eerste schip in Nederland met een elektrische verlichtingsinstallatie ook in 1882. Op de Wereldtentoonstelling in Amsterdam deed hij hetzelfde kunstje. De Corliss Stoommachine dreef 2 Gramme Dynamo's aan en die zorgde voor verlichting d.m.v. gloeilampen (Swan of Edison) bij de tentoonstellingsobjecten en booglampen hoog aan het plafond vanwege de felheid van de verlichting. Alle lampen waren in serie geschakeld, wat veel problemen met zich meebracht want als er een lampje kapot ging dan viel een deel van de verlichting uit, maar uiteindelijk was men zeer positief over de elektrische verlichtingsinstallatie van Willem Smit en hij kreeg daarvoor een gouden medaille. Dit leverde hem behalve veel aanzien ook veel nieuwe opdrachten op. 

Smit Slikkerveer was deelnemer aan de Wereldtentoonstelling in Amsterdam in 1883 en 1895, getuige deze 2 medailles. Bron: Gedenkboek Adriaan Pot (Archief Brush HMA Ridderkerk). 

Beeldbank Amsterdam

Oudste artikel Smit Slikkerveer 1883

30-07-1883 NRC

Links het gebouw van de Koloniale afdeling, daarnaast de zijgevel van het hoofdgebouw, bron: Beeldbank Amsterdam.

13-04-1884, bron: Algemeen Handelsblad

 

 

 

 

29-06-1882,  Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant

Hotel Krasnapolski werd speciaal voor de Wereldtentoonstelling uitgebreid met 125 kamers.

Bron: Beeldbank Amsterdam, diverse kranten en materiaal uit het archief van Brush HMA Ridderkerk. 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Foto gallery Smit Slikkerveer

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 131 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11323214
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd