Artikelen Smit Trafo

Piet Smedts Nijmegen 30er jaren-zoomJet van Heijster stuurde mij een mooie foto van haar oom Piet Smedts die werkzaamheden uitvoert aan de schoorsteen van Smit Transformatoren. De datering moet zijn ergens tussen 1929 en 1935. Piet Smedts werkte in opdracht van een aantal bedrijven waaronder: Canoy-Herfkens Steenfabrieken  uit Venlo, J.L. Heldens Schoorsteenbouw uit Venlo en L.G. van Aarssen & Co uit Amsterdam.

Aangezien hij begin jaren dertig ging werken bij Canoy-Herfkens in Venlo is dit ook het meest waarschijnlijke bedrijf waarvoor Piet Smedts - ten tijde dat deze foto gemaakt werd - werkte. Piet Smedts is overigens ook te vinden op de website oorlogsdoden Nijmegen want hij is in september 1944 samen met zijn vrouw tragisch om het leven gekomen na een bominslag. Zijn dochtertje overleefde de inslag. 

Piet Smedts Nijmegen 30er jaren

Werkzaamheden aan de 2e schoorsteen van Smit Transformatoren  door Piet Smedts. De datering is 1930-1935. Met dank aan  Jet van Heijster, bron: Mathea van Heijster.

In 2013 had ik contact met Pierre Geelen en hij vertelde mij dat deze toren werd gebouwd door zijn vader in 1929. Dat was tijdens de uitbreiding van de fabriek met een gebouw van de Kastenmakerij . De 32 meter hoge schoorsteen (met de bedrijfsnaam "SMIT" in de top) kostte toen HFL.560,= (excl. materialen) en de totale bouwtijd bedroeg 5 weken. Het was schoorsteen no.107 van de ongeveer 115 in totaal die hij bouwde in de periode 1911-1931. De vader van Pierre Geelen was dus waarschijnlijk een collega van Piet Smedts en ze moeten elkaar zeker gekend hebben.

Schoorstenen Geelen1 Schoorstenen Geelen1

De aantekeningen van de vader van Pierre Geelen  in zijn schoorstenenboekje waarin hij in chronologische volgorde de door hem gebouwde exemplaren heeft beschreven. Links de eerste pagina beginnend met de eerste uit 1911 (hij was toen 15 jaar!), en rechts no. 107 de betreffende schoorsteen van Smit Transformatoren in 1929. Bron: Pierre Geelen.
Klik HIER voor een mooi artikel van Pierre Geelen over de fabrieksschoorstenen in de vorige eeuw.

alt

Het gebouw van de kastenmakerij is af en op de achtergrond zien we de bewuste schoorsteen weer opdoemen. Bron: Stichting Willem Smit Historie Nijmegen

alt Luchtfoto Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek 1926

Links een luchtfoto van Smit Transformatoren uit 01-01-1926 met 1 schoorsteen, rechts een foto uit 21-08-1935 en daar zien we dat er in de tussentijd (1929) een tweede schoorsteen bijgekomen is.

Luchtfoto Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek (1960-1965)

Tussen 1960 en 1965 zijn de twee schoorstenen nog steeds aanwezig. Klik om de foto te vergroten (pdf) je ziet dan de zelfde schoorsteen met SMIT erop als waar Piet Smedts aan het werk was.

alt

Bron: Stichting Willem Smit Historie Nijmegen

smitreclame new112

Ik vond nog een (reclame)foto met daarop waarschijnlijk Piet Smeds, maar een iets andere opstelling dan de foto die ik kreeg van Jet van Heijster. 

Bron: Stichting Willem Smit Historie Nijmegen.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 229 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11323062
DMC Firewall is a Joomla Security extension!