Artikelen Smit Trafo

In september 2015 ontving ik een prachtig fotoalbum van de heer Crawfurd. Het zijn foto's van de bouw van de Waterkrachtwerken in Lamadjan in Java Nederlands Indië (1924-1934). Behalve prachtige foto's van generatoren van Smit Slikkerveer, turbines van Stork en mooie overzichtsfoto's zat er 1 unieke foto bij die bij de historie van Smit Transformatoren hoort. 

!n 1923 kreeg Smit Transformatoren de opdracht van het departement van Koloniën om 3 speciale transformatoren te bouwen voor de elektrische centrale Lamadjan op het eiland Java (Nederlands Indië). Dit was t.b.v. de stroomvoorziening van o.a. Radiozendstation Malabar en een aantal omringende steden, fabrieken en Waterkrachtwerken. De foto hieronder is uit 1924. De 8000 kVA transformator van Smit Transformatoren is net aangekomen bij de elektriciteitscentrale. De transformator heeft al een behoorlijk moderne kast. In de houten bekisting zat of een deel van de regelschakelaar of de stikstof installatie. Het zou heel goed kunnen dat er verder geen krat omheen zat. 

Op de achterkant van de foto stond geschreven:

  • Gewicht: 21739 kg.
  • overzetverhouding 30 / 70 kV (niet geheel in overeenstemming met de beschrijving die ik er van gelezen heb, maar dat is vaker voor gekomen. De artikelen zijn vaak gebaseerd op de oorspronkelijke plannen die later weer gewijzigd werden).
  • Vermogen: 8000 kVA (dat is wel in overeenstemming met de beschrijving).

Binnenkort alle foto's uit dit prachtige fotoalbum. Klik HIER voor meer informatie over de Waterkrachtwerken in Lamadjan en beschrijvingen uit de Ingenieur over dit (toentertijd) belangrijke en prestigieuze project.

Bron: Stichting Willem Smit Historie Nijmegen, met dank aan dhr. Crawfurd.

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 175 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11207015
Our website is protected by DMC Firewall!