Artikelen Smit Trafo

Vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw leverde Smit Transformatoren al (regel) transformatoren en onderdelen aan elektriciteitsbedrijven in Zuid Afrika. Een van die bedrijven is Escom , een groot energiebedrijf in Johannesburg. Via Smit Service ontving onze Stichting een aantal klappers met unieke foto's van regeltransformatoren. Deze ben ik aan het inscannen en daar zitten mooie exemplaren bij. Zo nu en dan zal ik dan een serie foto's plaatsen op de website. Bijgaand een selectie foto's met regeltransformatoren en onderdelen geleverd aan Escom tussen 1925 en 1955.

 

Een van de eerste leveringen van transformatoren voor Zuid-Afrika, waarschijnlijk Escom  (1926). Bron: Smit Mededelingen (1926) Archief Smit Transformatoren.

In oktober 2019 vonden we bij Techniekmuseum OYFO in Hengelo nog enkele foto's van dit transport. Duidelijk was dat het transport via de HEEMAF in Hengelo werd geregeld. Zij waren in die tijd de vertegenwoordiger voor de transformatoren van Smit in de overzeese gebieden zoals Nederlands Indië en blijkbaar dus ook Zuid Afrika.


Bron: Techniekmuseum Oyfo te Hengelo. Foto's bedrijfsfotograaf Heemaf Hengelo.

Regeltransformatoren voor Zuid Afrika (1946 - 1955).
De foto's die ik hieronder gedigitaliseerd heb dateren van net na de Tweede Wereldoorlog tot en met eind jaren vijftig van de vorige eeuw. Het mooie van deze foto's (28 stuks) is dat er een beschrijving op de foto's is geplaatst. Zie de foto's hieronder. Klik op de foto's om te vergroten. 

  

Rechts dia 23, (1955) , links een vrijwel identieke foto van een veel hogere kwaliteit, bron: Stichting Willem Smit Historie Nijmegen 

Bijschrift bij dia 23, zie foto's hierboven.
Dit is de eerste transformator met een inwendige regelschakelaar gemaakt door Smit Transformatoren. Er steekt niets meer boven het deksel uit en het aansluiten gebeurt éénmalig in de binnen werkmontage in de fabriek. Nog wel in het begin bij een laag sterpunt niveau, in dit geval zelfs star geaard. Bij een hoger sterpunt niveau grijpt men toch nog terug naar de wel beproefde uitwendige schakelaar, zoals te zien is op dia nr. 24a en b.

 

Links dia 24a en rechts dia 24b, bron: Stichting Willem Smit Historie Nijmegen.

Bijschrift bij dia 24a en 24b, zie foto's hierboven.
De eerste 220 kV transformator wordt niet voor het Nederlandse koppelnet gemaakt maar om Nederland een graantje mee te laten pikken van de 220 kV koppeling tussen Duitsland en België die over Nederlands grondgebied gaat. Geen enkel bezwaar tegen zo’n koppeling maar dan moeten wij er wel op 150 kV niveau dmv. een zijlijntje gebruik van kunnen maken. Uitgevoerd als éénfase transformatoren mede ivm. het transportgewicht. Links, het binnenwerk.Rechts, op het station tijdens het bedrijfsvaardig maken. De grote uitwendige regelschakelaar is duidelijk zichtbaar. Het silhouet van een persoon met een witte maatlat ( midden) is van dun plaatmateriaal gemaakt om de hoogte te illustreren, de lat is 2 m. hoog 

    

 

 

  

 

  

 

  

 

 

 

   

 

 

Bron: Archief Smit Transformatoren . Met dank aan Wim Erinkveld (Smit Service). 
 {jcomments off}

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 251 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11721954
DMC Firewall is a Joomla Security extension!