Film

Zuilenland in oorlog 

In de jaren twintig is Nederland een geordende natie, waarin verschillende 'zuilen' relatief rustig naast elkaar kunnen leven. Krap dertig jaar later is er in dit opzicht niet veel veranderd. Toch hebben zich in de tussenliggende periode verbijsterende gebeurtenissen voorgedaan, die niemand van tevoren had kunnen verwachten.

Het Nederland van de jaren twintig en dertig beleven we samen met premier Hendrikus Colijn, die Nederland door de crisisjaren probeert te slepen. We volgen de opkomst en ondergang van Hitler aan de hand van Marinus van der Lubbe - de brandstichter van de Rijksdag - en NSB-propagandist Max Blokzijl. Ondertussen, duizenden kilometers van Nederland vandaan, strijdt de charismatische verzetsleider Soekarno voor een vrij en zelfstandig Indonesië. 

Dit deel van de prachtige documentaire van de NPS/VPRO sluit perfect aan bij het tijdsbeeld van Willem Benjamin Smit als pionier in de elektrotechniek en de opkomst van "zijn"  fabrieken als Smit Slikkerveer en Smit Dordt en Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek.

Bron: NPS / VPRO (Youtube).

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Bedrijfsfilm videobox

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 341 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11323128
Our website is protected by DMC Firewall!