Film

Vervagende grenzen

Vanaf 1949

Na de Tweede Wereldoorlog is Nederland kapot. Het is duidelijk wat ons te doen staat: het land moet worden opgebouwd, met man en macht. Ook over onze normen en waarden bestaat vrijwel geen discussie: die worden bepaald door de zuilen. Nog geen vijftig jaar later lijkt de duidelijkheid van de wederopbouwjaren ver te zoeken. Zowel morele als fysieke grenzen zijn vervaagd. Bestaat 'Nederland' eigenlijk nog wel? 

Als minister Sicco Mansholt het eerste zakje graan van de Marshallhulp ontvangt, valt nog niet te voorzien welke rol hij zal spelen als hervormer van het Europese landbouwbeleid. Eerst brood op de plank, en daarna een bloemetje op tafel. Marga Klompé, de eerste vrouwelijke minister, maakt zich hard voor de verzorgingsstaat. Met Jan Cremer breken de woelige jaren zestig aan. Gerard Reve belichaamt de doorbreking van veel taboes. Als de golf van ongekende welvaart uiteenspat, volgt de terugslag. En dan weer een nieuwe golf. En ...

Dit deel van de prachtige documentaire van de NPS/VPRO sluit perfect aan bij het tijdsbeeld van de periode na Willem Benjamin Smit en de bloei van "zijn" bedrijven als Smit Slikkerveer en Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek.

Bron: NPS / VPRO (Youtube).

 

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Bedrijfsfilm videobox

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 296 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11323102
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd