Historische nieuwsflits

Onderstaande foto werd begin januari 2020 opgestuurd door Theo van Dijk. Op de foto zien we een transformatorstation met daarachter de heer Verhoef-  een collega van zijn vader -  bij een olie gevulde distributietransformator van Smit Transformatoren (1952). In deze transformator werd de inkomende 10.000 Volt omgezet in laagspanning van 380 / 220 Volt. De hoogspanning kon worden geschakeld met de zekerings- scheidingsschakelaar boven de transformator. In verband met de veiligheid moest dit gebeuren met een geïsoleerde schakelstok en er moest altijd 2 man bij aanwezig zijn.

 


Bron: Theo van Dijk

Hieronder informatie van Erik de Vries, expert op het gebied van historische transformatoren.

Deze transformator is hoogstwaarschijnlijk van Smit Transformatoren. Ik schat het bouwjaar in tussen 1938 en 1948. Gezien het grote marktaandeel van Smit en de geringe import van transformatoren in deze periode is de kans groot dat het om het fabricaat "Smit" gaat. Het vermogen zal ca. 150 kVA geweest zijn, fors voor die tijd. Het hijsoog is minder des Smits en de olie aftap kraan zit op een afwijkende plaats, maar dat kan op verzoek van de klant geweest zijn. (overigens best handig waar hij zit). 

Bij de omschrijving staat een verhaal over het schakelen aan de HS-zijde. De man op de foto bedient echter de LS-schakelaar. Type hefboom, moment, lastscheider waarschijnlijk Hazemeyer  250 A. Het is een bestaande cel waarin wat gerenoveerd is ( zie: de nieuwe ?? LS-kabels aan de onderzijde van de schakelaar en de losse kabel rechts van de transformator wellicht was dit een tijdelijke aarding). 

Erik de Vries

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 90 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11338923
Our website is protected by DMC Firewall!