Historische nieuwsflits

Ik ben in het bezit gekomen van een hele interessante postkaart van Willem Smit & Co uit Slikkerveer aan Conrad  Conradty uit Nürnberg met datering 23 februari 1893.  In de jaren 1880 tot 1900 is Willem Smit met zijn bedrijf hoofdzakelijk bezig met elektrische verlichting. Edison heeft net de gloeilamp uitgevonden maar de booglamp is nog steeds de meest gebruikte elektrische lamp uit die tijd.

Willem Smit leverde in 1893 al een compleet pakket voor elektrische verlichting aan fabrieken, Schepen, Gemeenten (straatverlichting), elektriciteitscentrales, werkplaatsen en tentoonstellingsruimtes. In een machinekamer werd een stoomdynamo (eigen ontwerp) aangesloten met bekabeling naar een schakelbord en de booglampen. Dit gaf prima verlichting. Groot nadeel waren de koolspitsen waarmee de booglamp werkte. Deze  moesten vrijwel dagelijks vervangen worden door een machinist. 

 Willem Benjamin Smit in 1888  
Links Willem Benjamin Smit, midden elektrische booglampen, rechts Conrad Conradty uit Nürnberg

   
Twee doosjes met ongeveer 25 koolstaafjes /koolspitsen t.b.v. een elektrische booglamp. Bron: Collectie Museon

Conrad Conradty
Deze koolspitsen werden gemaakt in de fabrieken van Conradty in Nürnberg. Conrad Conradty (1827-1901) was de oprichter van een potlood fabriek (grafiet) in Nürnberg en de productie van koolstofspitsen voor elektrische booglampen was in die tijd een logisch vervolg. Later ging het bedrijf ook nog las elektroden maken en werd men een concurrent van Smit Las (Lincoln Smitweld). Het bedrijf Conradty bestaat vandaag de dag nog steeds en is een grote speler in de grafiet industrie. Zie deze link. 

We weten nu dus met 100% zekerheid te vertellen waar elektriciteitspionier  Willem Smit in de begin jaren zijn koolspitsen kocht. Het was dus de firma Conradty uit Nürnberg. In bovenstaande brief geeft Willem aan dat hij een factuurbedrag zal betalen van 387.40 Duitse Marken aan Conrad Conradty. Dit loopt via de bankiers Gebroeders Chabot in Rotterdam.  

Gebroeders Chabot
Ook de naam van de gebroeders Chabot worden in de brief genoemd. Chabot is van oorsprong een familiebedrijf van kassiers, scheepvaartverzekeraars en effectenmakelaars, opgericht in 1769 in Rotterdam. In de loop van de negentiende eeuw richtte het bedrijf zich steeds meer op het verrichtten van betalingen voor derden, de zogenaamde kassiersdiensten. Het bedrijf ontwikkelde zich tot een volwaardige bank in de twintigste eeuw. in 1921 wordt de bankenafdeling van Chabot overgenomen door de Nederlandse Handelsmaatschappij. Men gaat dan verder als Gebroeders Chabot Co. makelaars in assurantiën. Het vervolg is mij niet bekend. 

In de familielijn van Smit, Pot en Asselbergs zit ook weer een van de nazaten van de gebroeders Chabot. Willem Smit kende deze bankiers weer uit zijn familiaire kring. 

 

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 388 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11338855
DMC Firewall is a Joomla Security extension!