Media

Stichting Willem Smit Historie Nijmegen heeft meegewerkt aan het boek "De Centrale", 130 jaar productie van energie in Nijmegen. Het is een prachtig boek geworden gemaakt door de fotografen Stef Verstraaten en Jack Tillmanns, vormgever Jeroen Reith en auteur Clemens Verhoeven. 

Sinds jaar en dag is de elektriciteitscentrale aan het Maas-Waalkanaal opvallend aanwezig in de Nijmeegse skyline. Hier vond gedurende 80 jaar – van 1936 tot 2016 – grootschalige elektriciteitsopwekking plaats. In het midden van de vorige eeuw was de "Centrale Gelderland" de belangrijkste stroomproducent van Nederland. Al veel eerder – in 1886 – was op een andere locatie in Nijmegen (de oude Gasfabriek) de eerste gemeentelijke elektriciteitscentrale van het land in gebruik genomen. Deze werd in 1908 opgevolgd door een grotere fabriek aan de Waalkade en in 1936 door de gigantische Centrale Gelderland aan de rand van de stad.  

 

  

 

Kort voor de definitieve sluiting eind 2015 mocht Jack Tillmanns als laatste fotograaf het terrein op om de centrale in vol bedrijf vast te leggen. Hij volgde stap voor stap de opwekking van energie; vanaf de aanvoer van kolen per schip, via transportbanden en kolen malers, langs de watertoevoer, door de tientallen meters hoge ketel, via stoomleidingen, uiteindelijk naar de turbinehal. Zijn foto’s vinden onverwachte weerklank in de jarenlang vergeten historische foto’s die uit de bedrijfsarchieven bovenkwamen. Clemens Verhoeven schreef bij dit bijzondere beeldverhaal in vogelvlucht de geschiedenis van de bedrijven én de mensen die in Nijmegen stroom maakten. Zo vertelt De Centrale het verhaal van 130 jaar energieopwekking aan de Waal als afscheidsgroet voor een monument onder de Nederlandse elektriciteitscentrales. In de nacht van zondag 20 op maandag 21 december 2015 werd de Elektriciteitscentrale Gelderland buiten bedrijf gesteld.

Het boek "De Centrale" is een prachtig boek, groot van formaat en mooi gebonden (256 pagina's). Het kost Euro 27.50 en een uniek cadeau met Kerst. Bestellen kan via DEZE LINK of bestel het boek DIRECT bij uitgeverij Vantilt.

 

Centrale Nijmegen, bron: Wikepedia.

{jcomments off}

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 140 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11207278
Our website is protected by DMC Firewall!