Film

Hoogst waarschijnlijk gaat het hier om een transport van een 50 MVA, 150 / 10 kV, onder belasting regelbare transformator van de fabriek in Nijmegen naar het 150 kV station Herten ( bij Roermond ) van de PLEM ( Provinciale Limburgse Electriciteits Mij. thans Essent) in 1947.

Deze transformator is waarschijnlijk de vervanger van de eerste 150 kV transformator die in Nederland besteld is en tevens de eerste 150 kV die Smit leverde in 1935. Dit was een 6 MVA, 150 / 10 kV transformator zonder spanningsregeling maar met omklembare aftakkingen aan de 10 kV zijde. Hiervan zijn er twee gebouwd voor de 150 kV verbinding Herten / Lutterade.      

De 50 MVA transformator die we in gestripte uitvoering op de film zien had een uitwendige regelschakelaar, de aansluitflens hiervoor is links van de kast te zien na 6 sec. (spoortransport) en na 49 sec. (wegtransport). 

1947bVoor het spoortransport  werd gebruik gemaakt van een Schnabelwagen, de kast van de transformator is zo stevig gebouwd dat hij een  verbinding kan vormen tussen de voorste en achterste wielstellen, de bodem van de van de kast zit dan dicht bij de spoorrails. In vergelijking met een kuilwagen bespaart dit de transporthoogte. Smit beschikte over een eigen kuilwagen die onder gebracht was in de eind dertiger jaren opgerichte Mij. tot exploitatie van Transportwagen NV te Nijmegen (een samenwerking met de NS,Gemeente Nijmegen, Electriciteitsbedrijven en uiteraard Smit).

Of deze Schnabelwagen de voor dit transport omgebouwde kuilwagen is, weten wij niet maar achten het waarschijnlijk. Smit had een eigen spooraansluiting direct op het fabrieksterrein. Het traject Nijmegen / en naar wij aannemen NS Station Roermond  werd per spoor afgelegd. Op het spoorstation werd de transformator dmv. vijzelen omhoog gebracht en dmv. sleeën op de laadvloer van de dieplader van Stoof geschoven. Hierna volgde het transport over de weg naar het 150 kV station Herten al waar de transformator bedrijfsvaardig werd opgebouwd hetgeen een hele klus was ivm de uitwendige regelschakelaar.

Erik de Vries

Filmbron: open beelden 

Vervoer van een transformator naar Lutterade, ditmaal enkele jaren later in 1956. Bron: Smit Mededelingen.

 

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Bedrijfsfilm videobox

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 387 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11450230
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd