Laatst bijgewerkt

VAN SPIJK & CO te UTRECHT LEVERANCIER VAN ELEKTROTECHNISCHE ISOLATIEMATERIALEN

In juli 2010 kreeg ik een e-mail van Clemens Willem Slinger, wiens vader Willem Slinger gedurende de periode van 4 april 1935 t/m 24 februari 1949 als correspondent bij de firma P. van Spijk en Co werkzaam is geweest. Hij vond nog een paar mooie foto’s en gaf een gedetailleerde beschrijving van het bedrijf. Aangevuld met documenten en foto’s uit ons archief, krijgen we beetje bij beetje de historie van de firma P. van Spijk & Co boven water. In totaal is de firma van Spijk 60 jaar lang vertegenwoordiger geweest van Smit Draad (1932-1992).

Dhr. Willem C. Slinger voor het oude pand van firma Van Spijk BV

Foto Willem Slinger bij de voordeur van P.van Spijk & Co aan de Catharijne ingel 124 te Utrecht. Willem Slinger is hierop ongeveer 60 jaar. Hij werkte tot zijn 63e jaar bij deze firma. De persoon die naast hem staat (met de fiets) is de heer Verheul, die daar als boekhouder werkzaam was. De datering van de foto is ongeveer 1946.

Hieronder een korte beschrijving van de tijd dat dhr. Willem Slinger voor P. van Spijk & Co werkte en o.a. Smit Draad vertegenwoordigde.
Willem Slinger werd geboren in Woerden op 27 juli 1886. Hij is overleden in Utrecht op 8 maart 1969. Vanwege zijn grote talenkennis in woord en schrift, werd hij door de firma van Spijk & Co aangetrokken als correspondent in de Nederlandse en vreemde talen, zoals Duits,Frans,Engels en Italiaans.

Reizend ingenieur gezocht bij van Spijk (1929)

NRC 02-07-1929.

Dhr. C. Slinger, vertegenwoordiger Draadfabriek (Smit Draad) dertiger jaren.

Een statige foto van Willem Slinger. De datum van de foto is ongeveer 1949

Getuigschrift van Willem C. Slinger bij zijn vertrek bij van Spijk in 1949

Een prachtig getuigschrift, dat dhr. Willem Slinger ontving bij zijn vertrek bij de firma P. van Spijk & Co in Utrecht op 25 februari 1949.

Nadat hij bij Van Spijk & Co vertrok, verkreeg hij niet lang daarna de alleen vertegenwoordiging van de firma Wilhelm Carstens te Willemsburg-Hamburg in Duitsland,fabrikant van elektrotechnische-isolatiematerialen. Hij was toen 63 jaar.

Zijn zoon Willem (roepnaam Wim) ging na 21 maanden militaire dienstplicht bij de Koninklijke Militaire Luchtmacht bij zijn vader in de zaak werken. Vader en zoon Slinger waren dus concurrent van de firma P. van Spijk & Co. geworden.

Na deze periode trad (zoon) Wim Slinger in dienst bij R.S. Stokvis & Zonen b.v. in Rotterdam en werkte hij ca. 12 jaren als vertegenwoordiger binnen/buiten en ca. 13 jaar als hoofd van de groep zelfklevende tapes voor elektrotechnische- en industriële toepassingen en voor verpakkingsdoeleinden.

Uit hoofde van deze functie bezocht hij bedrijven zoals, Smit transformatorenfabriek en lakdraadfabriek in Nijmegen, Smit transformatorenfabriek in Ede, Smit elektrotechnische industrie in Slikkerveer,fabrikant van elektromotoren,tractiemotoren. Heemaf in Hengelo,eveneens fabrikant van elektromotoren en tractiemotoren,
Elektrotechnische installatiebedrijven,zoals Van Rietschoten & Houwens, A.de Hoop n.v. te Rotterdam,Groeneveld v.d.Poll in Amsterdam, Elektrorail in Utrecht,revisie werkplaats voor de tractiemotoren va n de N.V. Ned.Spoorwegen en nog vele andere bedrijven.

Korte historie van de handelsfirma P.Van Spijk & Co te Utrecht.
In 1921 werd firma P. van Spijk opgericht in Utrecht. Het eerste bedrijfspand stond aan de Catharijnesingel 124 te Utrecht. Het electrotechnisch bedrijf zag al snel, dat er grote toekomst zat in de stroomvoorziening in Nederland. Daarom specialiseerde men zich in eerste instantie in onderhoud aan hoogspanningsapparaten,ook verkocht men onderdelen (geleiders) en electrotechnische-isolatiematerialen.

Al spoedig kreeg de firma P.van Spijk & Co, de alleen vertegenwoordiging van het Zwitsers bedrijf Isola Werke in Breitenbach, dat in hoog aanzien stond als fabrikant van elektrotechnische-isolatiematerialen. In 1932 kreeg Van Spijk en Co de alleen vertegenwoordiging van Smit Draad (afdeling Draadfabriek) te Nijmegen, dat een onderdeel was van Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek te Nijmegen.


Hierboven de bewijsstukken dat van Spijk in 1932 alleenvertegenwoordiger werd van koperwikkeldraad van Smit Draad.

Reclame fa. Van Spijk 1935

Een advertentie uit de Smit Mededelingen (1935)

Zij volgden daarmee de Ingenieursbureau Burg & Berg op uit Amsterdam die ophielden te bestaan. Zij vertegenwoordigden de Draadfabriek vanaf ongeveer 1921 tot en met 1932. Van Spijk onderhield voor Smit een consignatie voorraad koperdraad met standaard maten koper wikkeldraad  (later bekend onder de naam Duroflex wikkeldraad) en verkocht dit weer door in binnen en buitenland. Daarnaast vertegenwoordigde men Smit Draad in het buitenland op beurzen en maakte men reclame voor het bedrijf. Men ontving dan ook een percentage van de verkoop van de (geïsoleerde) wikkeldraad.

alt

Een van de weinige documenten van Van Spijk die bewaard gebleven is, een prachtige reclamefolder met daarop 2 foto's geplakt. (1932)

60 jaar vertegenwoordiger van de Draadfabriek
Van Spijk was ongeveer 60 jaar vertegenwoordiger van de Draadfabriek (1932 - 1992). Eind jaren negentig werden de laatste consignatie voorraden verkocht en werd het contract met dit bedrijf verbroken. De bedrijfsnaam was toen al Merrem & la Porte. P. van Spijk & Co verhuisde rond 1985 van de Maliebaan naar het industrieterrein Laagraven in Utrecht. In 2000 is P. van Spijk & Co, waarvan de heer D.G. Ruig toen directeur was, opgehouden te bestaan en is dit bedrijf in andere handen overgegaan t.w. de firma Merrem & La Porte, gevestigd in Zaltbommel. Er is toen in  die periode een behoorlijke brand geweest bij dit bedrijf, waardoor veel materiaal uit het oude archief van v. Spijk,verloren is gegaan 

Wim Slinger stuurde mij nog een folder, waarin het complete leveringsprogramma van elektrotechnische isolatiematerialen van de firma P. van Spijk & Co staat afgedrukt. Dus ook de wikkeldraad die men voor Smit Draad verkocht uit consignatie. Dit is dan ook de enige bewaard gebleven folder van v. Spijk die wij in ons bezit hebben.

Folder van Spijk (1983)

Folder van Spijk (1983) 

Deze folder is méér dan 20 jaar oud en hierin staan o.a. afgedrukt, het kantoor aan de Catharijnesingel 124 te Utrecht waar deze firma is begonnen. Vandaar uit is het bedrijf een aantal jaren gevestigd geweest aan de (statige) Maliebaan in Utrecht (dat niet in de folder staat vermeld). Wel staat er een foto van het laatste adres op n.l. het industrieterrein "De Biesbosch"" Ravenswade 114, 3439 LD Nieuwegein. Sindsdien is dit bedrijf ook een B.V. geworden. 

Beursstand van de firma van Spijk (1998-2000)
De enige foto van de firma van Spijk op een beursstand. uit (1991).

Oproep: "Kent u iemand die gewerkt heeft bij de firma van Spijk en heeft u nog fotomateriaal of documenten ?" Stuur een e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en ik publiceer het zeker bij dit artikel.

Met dank aan Wim Slinger voor zijn gedetailleerde beschrijvingen, foto's en andere documenten. Fotomateriaal / documenten Wim Slinger / Stichting Willem Smit Historie Nijmegen, Smit Draad.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Contact gegevens:

Stichting Willem Smit Historie Nijmegen
Binnenvaart 15
6642 CT Beuningen (Gelderland)
E-mail: info@willemsmithistorie.nl
Mobiel: 06 19009274

KvK nummer: 58361855
ANBI erkend.

 

Adverteren

Our website is protected by DMC Firewall!