Dick Rintjema stuurde een foto van Smit Ede uit 1969 en hij schreef het volgende: Na mijn diensttijd ( begin 1969) was mijn eerste baantje bij Smit & Co te Ede. (ik ben geboren in 1946), daar werd ik aangenomen als , wat ze noemden, trainéé. Ik had UTS-elektro diploma en werd ingezet op de controle afdelingen.

 

Op de foto werden de trafo's doorgemeten of ze aan de tolerantie's voldeden.Het waren veel stroom-transformatoren die in een bepaalde hars waren gegoten.Met hoogspanning (ik dacht 10 KVolt) werd de isolatie getest in een soort kooi tegenover de testapparatuur op de foto . 

Hoofd van de meet-en testclub was dhr Werner. In de ruimte achter  de 'foto'ruimte was nog een zaal , waar hele grote transformatoren werden gemeten. Ook deze transformatoren (spoelen) waren in een soort giethars gegoten. (ik dacht een nieuw procedé) Deze metingen gingen door tot in de nachtelijke uurtjes. Op een gegeven moment werden spoelen zo heet ( vanwege de maximale belasting) dat de spoelen gingen gloeien. De meting werd dan afgebroken. Ik heb daar ongeveer 1 jaar gewerkt. Smit Ede zou opgeheven worden en ik kreeg een aanbieding om in Hattem te gaan werken, maar omdat ik in Bennekom woonde, heb ik naar een andere baan gesolliciteerd en ik ben nooit in Hattem geweest.

Dick Rintjema

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 505 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11450929
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd