Verhalen

Groesbeek juli 2011.

Hallo Rudo,

Voordat ik verder ga zal ik me even voorstellen, ik ben:

Bert Laros woonachtig in Groesbeek gelukkig getrouwd en hebben een zoon. Ik heb van juli 1967 tot maart 1971 bij Smit ovenbouw in de St Hubertusstraat gewerkt. Ik ben nu 61 jaar en sinds oktober 2010 in de VUT. In de tijd dat ik bij Smit ovenbouw werkte, woonde ik op de Groesbeeksedwarsweg 173 in Nijmegen. En nu mijn verhaal: 

Vol bewondering heb ik de site van Willem Smit Historie deze weken zitten bekijken. Vooral omdat ik ervoor 40 jaar terug ook gewerkt heb in de Smit ovenbouw aan de St Hubertusstraat. En daar een schitterende tijd heb gehad. Ik heb daar gewerkt van juli 1967 tot maart 1971, in de afdeling bankwerkerij. Ik had mijn Bemetel opleiding bij de ASW (de Nippelkeet) gedaan en toen ik daar voor geslaagd was. Kon ik alleen nog maar in de lopende band productie bij de ASW gaan werken. En daar voelde ik toen niet zoveel voor en gelukkig kon ik van de en dag op de andere dag bij Smit ovenbouw zo beginnen.

Aanstellingsbrief uit 1967 Smit Ovens,met een uurloon van HFL 1,40.

Ik kwam daar te werken in de afdeling bankwerkerij van de ovenbouw. We maakten onderdelen, de aandrijvingen van de lange gloeiovens, de ventilatoren en de gloeispiralen. Het was een schitterende afdeling, namen van mijn collega’s van toen kan ik me niet meer zo herinneren. Ik kan me alleen nog herinneren dat we ongeveer met 11 personen op die afdeling werkte. De afdeling was gesitueerd in de grote hal. Daar waren nog meer kleine afdelingen o.a. het gereedschap en materialenmagazijn, een afdeling meet en regeltechniek, een afdeling waarin de kleine ovens stenen werden ingemetseld.

Piet MartensIk kan me naar 40 jaar nog heel veel dingen van die tijd voor de geest halen, dat komt alleen omdat ik er een bijzondere leuke tijd heb gehad. Mijn afdelingchef toen kwam volgens mijn uit Lent en een aantal collega’s uit Winssen en Haalderen. Ik was toen net 17 jaar dus namen zeggen me nu niet zoveel meer. Maar de herinneringen des temeer, ik weet wel dat je als jongste op de afdeling van alles te doen kreeg. Van vegen, boodschappen doen en de oudere collega’s assisteren. Ik mocht als snel mee in de buitenmontage. Ik moest toen met een oudere collega bij diversen bedrijven in Nederland en Duitsland, o.a. bij de Venz, Philips en de Coca Cola fabrieken, de aandrijvingen voor de ovens gaan plaatsen en reviseren. We waren dan meestal een paar dagen onderweg en bleven in een hotel overnachten. Verder kan ik me herinneren dat we iedere dinsdagavond moesten overwerken.

We kregen dan in de kantine, die boven was, de befaamde Iglo maaltijden. Verder heb ik ook vaak moeten werken op het laboratorium waar ze de gasturbines deden ontwikkelen, daar werkte toen Piet Martens uit Mook.(foto rechts).

Ik kan mijn collega’s zo weer voor de geest halen. We waren toen met 5 jongeren jongens en 6 wat oudere op de afdeling. Met twee ervan, de gebroeders Noy uit Winssen ben ik in maart 1971 bij Smit weggegaan. Het was toen een rage om in Duitsland te gaan werken. Je verdiende toen wel 450 gulden per week, dat was wel iets meer als bij Smit. We hebben het overigens maar een jaar uitgehouden en ik ben toen de gebroeders Noy uit het oog verloren en toen bij een instelling voor mensen met een verstandelijke handicap in Groesbeek gaan werken. De eerste 12 jaar als assistent hoofd technische dienst, toen nog 21 jaar als hoofd technische dienst en de laatste 5 jaar als bouwcoördinator bij de afdeling Vastgoed van die instelling. 

Ik ben nu sinds oktober 2010 in de VUT en geniet nu van mijn vrije tijd. Ik heb als bijlage mijn aanstellingsvoorwaarden, getuigschrift, brief ontslagaanvragen. En een getuigschrift van een cursus die ik toen bij Smit op de leerschool heb gedaan.

Getuigschrift leerschool Smit

Getuischrift cursus Mechanische Meettechniek bij Smit (met handtekening van directeur Wildeboer).

Meer visuele stukken heb ik niet meer van die tijd. Nu ik zo met dit stukje aan het schrijven ben, komen er weer zoveel herinneringen bij me op. En vragen als, hoe zou het nu met mijn oud collega’s zijn. En wat is er nog over van de ovenbouw. Ik ben sinds die tijd nooit meer bij Smit ovenbouw geweest. Maar het was toen een hele leuke en fijne tijd om daar te werken.

Getuigschrift bij uit diensttreding Ontslagaanvraag

Links: getuigschrift bij ontslagaanvraag, rechts ontslagaanvraag 1971

Ik hoop dat ik in de toekomst nog vaak iets over de ovenbouw van Smit mag horen of lezen. Misschien is een reünie in de toekomst een keer iets, zodat je dan misschien je oud collega’s die nog leven nog een keertje zie. Ik heb het in ieder geval heel prettig gevonden om weer eens over het verleden te hebben mogen nadenken.

Met vriendelijke groet,

Bert Laros uit Groesbeek.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 91 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11338601
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd