Verhalen

Hieronder het verhaal van Willem Pont die werkzaam was bij Smit Ovens en Regeltechniek tussen 1960 en 1984

In 1960 werkte ik bij een particulier bedrijf en en in die tijd verdiende je er niet veel. Mijn vriendin en ik hadden al jaren verkering en wilden wel een keer gaan trouwen, maar dan moest er een bedrijf gevonden worden waar meer te verdienen viel. Zo kwam ik bij de Willem Smit & Co terecht waar ik na een gesprek met de personeelsdienst aangenomen werd. In hetzelfde jaar zijn we getrouwd.

Ik kwam terecht op de Ovenbouw op zuid zoals dat toen heette, bij de afdeling montage. De chef die daar werkzaam was was dhr. Kersten,  een klein mannetje maar hij had er wel de wind onder. Als beginneling begon je in de hal om de bekabeling op de ovens te monteren.

E0929 E0898

Foto's: Smit Nijmegen Historisch Genootschap

Na een jaar in de hal gewerkt te hebben mocht ik aan de montage van de besturingszuilen beginnen en dat was in het begin niet gemakkelijk, niettemin had ik dit toch snel onder de knie.

Excursie Smit Ovens naar Aviodrome (1962)
Foto: Wim Pont

Smit Regeltechniek kantoor 1969Nu was er bij Smit een afdeling in oprichting waar enkele ingenieurs waren gestart met elektronica schakelingen.
Elektronica leek mij wel wat, dus vroeg ik de  toenmalige bedrijfsleider, dhr. Schuit, welke studie voor mij het beste zou zijn in het bedrijf. Ook hij wist van het bestaan van deze elektronica afdeling in opbouw en raadde mij aan om elektronica te gaan studeren want, zo zei hij, "dit wordt het vak van de toekomst."

Dus zo gezegd zo gedaan en ik ging op cursus. Die elektronica afdeling was tijdelijk gevestigd in een gedeelte van de elektrode fabriek. 

Bordje Smit Regeltechniek bij binnenkomst Smit Draad terrein GroenestraatDeze afdeling, genaamd regeltechniek, werd overgeplaatst naar de oude hal van transport waar dhr. Duits de zaken regelde want die hadden een loods gekregen omdat de huidige ruimte niet meer voldeed, er was ruimte gebrek en daar werd de afdeling regeltechniek in gehuisvest. Na enige tijd werd er achter dit gebouw een nieuwbouw gerealiseerd voor Regeltechniek, want ook de huidige ruimte voor de afdeling werd te klein. De groep onder leiding van Wim Bekkers werd in de nieuwbouw gehuisvest. 

Smit Regeltechniek grote baas, kantoor 1969In die tijd hadden ze personeel nodig die de gerede producten in kasten konden monteren. Dhr. Ing. Lisser, die de algemene leiding had van de afdeling regeltechniek, had aan de bedrijfsleider van de Ovenbouw gevraagd of hij een paar elektriciens kon missen die tijdelijk bij Regeltechniek konden helpen met de inbouw. Toen ik ervan hoorde was ik er snel bij om te solliciteren en werd tijdelijk aangenomen.

Bij Regeltechniek heb ik diverse werkzaamheden verricht, van montage tot zuilen bouwen, zelf in elkaar lassen, spuiten enz. Daarvoor hadden we een klein werkplaatsje gebouwd tegen de achterkant van de loods bij de portier van zuid want inmiddels waren we naar die dubbele loods verhuisd want de afdeling was zodanig gegroeid dat er meer ruimte nodig was.

Inmiddels was het Holec tijdperk aangebroken en werd in 1970 vanwege een interne reorganisatie de hele afdeling Regeltechniek naar Hengelo verhuist. De reden was dat de Heemaf al een grote afdeling Regeltechniek had. In Nijmegen, Hattem en Ede was dus ook een afdeling Regeltechniek/Pulslogica en dit vond Holec wat veel van het goede en zij besloten om te reorganiseren en alles werd bij de Heemaf onder gebracht.

Foto onder: Heemaf afdeling regeltechniek/pulslogica 1971

Heemaf Afo                                                                                                     

Holec logo

Wij hadden de keus om óf in Nijmegen te blijven óf om mee te verhuizen naar Hengelo. Mijn vrouw en ik wilden dit niet en daarom werd er voor mij een andere plaats gevonden bij de montage Transformatoren, de afdeling onder leiding van dhr. van de Voort. Ik ging dus van het fijne elektronicawerk naar de grote transformatoren en de bedoeling was dat ik na een inwerkperiode mij ook ging bezig houden met de buitenmontage.

Na ongeveer 9 jaar op de montage te hebben gewerkt werd mij door dhr Wiedemeijer gevraagd om op een kleine afdeling te komen werken waar proeven gedaan werden om spoelen voor net transformatoren te wikkelen van aluminium strip met vernieuwde isolatie die bestond uit plastic band welke ertussen gewikkeld werd d.m.v. harspasta. Ik heb daar drie jaar leiding gegeven aan 3 mensen die na mij aangenomen werden. Dit waren: Jan Hendriks, Paula? en nog een jonge man waarvan ik de naam schuldig moet blijven. Op gegeven moment moest ik materialen bestellen bij de afdeling inkoop van de nettransformatoren waar onze afdeling onder viel. Later kreeg ik te horen dat vanuit Holec besloten was dat onze afdeling opgeheven werd!! Dit was gelijk het einde van een 24 jarige carrière bij Smit, waar ik al die jaren met veel plezier gewerkt heb.

Willem Pont

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 429 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11338883
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd