Artikelen Smit Trafo

In 2008 vond ik op Marktplaats een ontdooi-transformator,fabricaat Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek uit 1929. Deze werden vanaf de twintiger gebruikt om bevroren waterleidingen en spoorwissels te ontdooien tijdens zware winters. Smit bouwde deze toestellen tot in de veertiger jaren.

Kleine montage Willem Smit 02-08-1928
Foto kleine montage van Smit Transformatoren met daarop ontdooitrafo's. Op de tafel staan 4 stuks (1928). Bron: Stichting Willem Smit Historie Nijmegen (met dank aan Gijs van Nieuwdorp).

Volgens Erik de Vries wordt dit principe ook toegepast om de tongen van bevroren spoorwegwissels te ontdooien. De hiervoor gebruikte transformatoren hebben een aanzienlijk groter vermogen en worden vast opgesteld in de onmiddellijke omgeving van een wissel. Gijs van Middendorp (TF) vertelde mij dat er ook varianten werden gemaakt, zoals de "witloftransformator", die werd toegepast om de grond, waarin de witlofknollen in de winter werden gepoot om deze uit te laten lopen, op te warmen. Vroeger gebeurde dat opwarmen ook nog wel met broeiende paardenmest, dat ook extra warmte leverde.

Ontdooitrafo Willem Smit uit 1928 

De ontdooitransformator met duidelijk het logo van Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek uit de jaren dertig van de vorige eeuw.

 Ontdooitrafo Willem Smit uit 1928 Ontdooi transformator Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek N.V.


Typeplaatje Willem Smit De trafo is op een houten plank geschroeft en er zijn 2 handvatten aangemaakt zodat hij gemakkelijk te verplaatsen was. Ik kreeg er ook nog 2 dikke originele (draka-kabels bij, voorzien van klemmen.  De ontdooi-transformator is jarenlang gebruikt door de Gemeente Weesp. Men vond deze trafo op een zolder terug en heeft hem uitgetest. Na  81 jaar werkte hij nog steeds, wat een kwaliteit ! <

Hieronder een artikel van een nieuwe uitvinding uit 1929, "de ontdooitrafo". Wij hebben sterke vermoedens dat dit een ontdooitrafo fabricaat "Smit" is. De afmetingen van het buitenwerk lijken erg op die van het binnenwerk op de recente foto die je van Gijs van Middendorp kreeg (zie bovenaan in dit artikel). " Montage kleine transformatoren" (1928). De ontdooi transformator werd vooral gebruikt bij de spoorwegen om de rails in de winter te kunnen ontdooien.  Erik de Vries.

Ontdooitrafo 07-03-1929

Leidsche Courant 07-03-1929.

Klik hieronder voor artikel uit Smit Mededelingen over de ontdooitrafo van Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek.


Smit Mededelingen 1939, met een ontdooitrafo, dit is dus een nieuwer model.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 306 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11338803
Our website is protected by DMC Firewall!