Contact gegevens:
Stichting Willem Smit Historie Nijmegen
Binnenvaart 15
6642 CT Beuningen (Gelderland)
E-mail: info@willemsmithistorie.nl
Mobiel: 06 19009274
KvK nummer: 58361855
ANBI erkend.
Willem Smit koopt koolspitsen voor elektrische booglampen bij Conrad Conradty in Nürnberg (1893)
Deze week is de nieuwe website online gegaan. Het is een vervolg op de oude website van de historie van Smit die ik sinds 2008 beheer. Technisch was deze website aan vernieuwing toe. Hij is nu ook responsive geworden, d.w.z. hij past nu veel beter op tablets, smartphones en verschillende browsers zoals Internet Explorer, Google Chrome, Firefox en Opera. Hij past zich aan het scherm formaat aan.
Alle artikelen uit de oude website zijn overgenomen. Er staan nu meer dan 700 artikelen, duizenden foto's en een aantal bedrijfsfilms op deze historische website. De meeste artikelen zie je niet direct, maar komen tevoorschijn na een zoekactie vanuit het zoekscherm (boven het blauw gekleurde menu aan de rechterkant van deze website). Het kan zijn dat sommige artikelen niet goed zijn gestyled of dat er nog ergens foutjes instaan. Aangezien ik dit alleen moet doen kan dit nog even duren, maar ik doe mijn best.
Hieronder een korte uitleg.
Met HOME in de verschillende menu's kom je snel weer in het hoofdscherm (bij de slideshow) terecht. Via de zwarte pijl aan de rechterkant kun je altijd snel weer naar boven navigeren. Deze website loopt door in www.holechistorie.nl . (EMF Dordt, de geschiedenis van Holec). Deze website wordt binnenkort in hetzelfde format omgezet.
Ik hoop dat u plezier beleeft aan deze historische website en mocht u nog vragen hebben dan hoor ik dat graag.
Rudo Hermsen
Stichting Willem Smit Historie Nijmegen
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Schrijf reactie (0 Reacties)
Inleiding:
Deze website is actief sinds 07-05-2008 en door mij opgezet om een zo compleet mogelijk digitaal boekwerk van de historie van Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek te verkrijgen. Deze website is een zogenaamd content management systeem en interactief, wat inhoud dat de beheerder snel nieuwe artikelen kan plaatsen of archiveren, zodat de site elke dag anders kan zijn.
Sinds 2015 is de website "responsive", dat wil zeggen dat het formaat zich aanpast aan de breedte van het scherm waarmee de website bekeken wordt. Hij is dan ook prima te bekijken via de mobiele telefoons en tablets met besturingssystemen Android en Iphone en natuurlijk Internet Explorer, Google Chrome, Safari, Firefox e.a.
Mijn interesse voor dit bedrijf komt voort uit mijn werkzaamheden bij Smit Draad (de vroegere Draadfabriek van Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek) en mijn interesse voor geschiedenis. Veel industrieel erfgoed is in de loop van de jaren verloren gegaan en op deze manier hoop ik de geschiedenis van dit bedrijf gedetailleerd en digitaal in kaart te kunnen brengen. Dit lijkt aardig te lukken !
Deze website startte als een eenmans project van mij, maar gelukkig kreeg ik al snel hulp van Willy Ahlers (Eaton/Hazemeyer/Heemaf), Kees Tym (Brush/Smit Slikkerveer) en Erik de Vries (Smit Transformatoren). In 2013 werd er een Stichting opgericht. Stichting Willem Smit Historie Nijmegen die het zelfde doel nastreeft als waarmee ik in 2008 begonnen ben en wel het behoudt van het industrieel erfgoed van Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek Nijmegen en alle bedrijven die hieruit voort gekomen zijn. Het uiteindelijke doel zal zijn om samen met andere organisaties een Industrieel museum in Nijmegen op te richten, waar ons materiaal ten toon gesteld kan worden.
Om alles goed in kaart te brengen kunnen wij natuurlijk veel hulp gebruiken, want het is nog altijd een project die wij in onze eigen tijd geheel belangeloos doen. Wij werken op dit moment samen met het Holec Historisch Genootschap, Stieneo (Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen) en enkele musea.
Doel van onze Stichting:
Het werk dat de Stichting doet respectievelijk gaat doen.
1) Het op een centrale plaats beheren en door middel van expositie voor geïnteresseerden toegankelijk maken van museale objecten, jaargangen van relevante vaktijdschriften, documenten, beeldmateriaal, en dergelijke in eigendom van de Stichting of van derden ( met name van Smit Transformatoren en van de oprichters). Gesprekken over de toewijzing van een geschikte ruimte hiervoor zijn in een vergevorderd stadium.
2) Het houden van informatieve en educatieve lezingen en demonstraties elders doch met name in de ruimte direct gelegen naast die waar activiteit 1) in plaats vindt. Hier zullen ca. 20 zitplaatsen komen. Bezoekers aan het bibliotheek / museum gedeelte kunnen in het presentatie gedeelte korte films en diavoorstellingen bekijken.
3) Het in stand houden (actualiseren en uitbreiden) van de reeds bestaande (en in 2015 al 2000.000 maal bezochte) historische website: www.willemsmithistorie.nl. Dit is het orgaan van de Stichting, waarin mede gepubliceerd zullen worden de activiteiten agenda, de "Gegevens voor de fiscus en aftrekbaarheid van uw giften" en de namen (logo's) van de begunstigers.
4) Het uitbrengen van brochures,publicaties en het verschaffen van teksten en afbeeldingen aan derden, bijvoorbeeld studenten geschiedenis en schrijvers van historische werken.
We zijn nog steeds op zoek naar:
Spreekt iemand dit aan, neem dan s.v.p. contact met mij op.
Donatie materiaal:
Veel oud werknemers hebben nog interessant materiaal op zolder liggen wat uiteindelijk vaak weggegooid wordt of uiteindelijk op de rommelmarkt beland, daarom mag u boek/ foto en film materiaal altijd aan ons doneren zodat dit niet verloren raakt. Wij hebben dus onlangs een Stichting opgericht voor dit doel en kunnen daarnaast ook gebruik maken van Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving (Stieneo), waar wij (Erik de Vries en ik) in een werkgroep zitten. Voor meer informatie kijk op de website www.stieneo.nl
Sponsoring
Word voor 15 Euro of meer vriend van de Stichting Willem Smit Historie Nijmegen zodat ook in de toekomst onze website in de lucht kan blijven en overige diensten gecontinueerd kunnen worden. Wij zijn ANBI erkend, dus eventuele giften zijn aftrekbaar.
OPROEP !!!!
Mocht iemand nog interessant (foto)materiaal / (glas)negatieven van de Smit bedrijven in zijn bezit hebben dat op de website of in het museum niet zou misstaan, neem dan contact met mij op. Ook filmmateriaal is welkom aangezien ik ook met een collectie filmmateriaal bezig ben.
U kunt oude foto's digitaal opsturen naar mijn hotmail adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Ik kan op dat email adres grote bestanden ontvangen zonder dat mijn mailbox volloopt.
Het is natuurlijk ook mogelijk om materiaal op te sturen. Dit kan via onderstaand adres:
Stichting Willem Smit Historie Nijmegen
Binnenvaart 15
6642 CT Beuningen (Gelderland)
t.a.v. Rudo Hermsen
Ophalen is natuurlijk ook mogelijk, neem daarvoor contact met ons op:
Rudo Hermsen
Email werk: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Mob.: 06-19009274
Erik de Vries
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: 024-3449501
Mob.: 0653698838
Dhr. Germar Groot Hulze, oud medewerker van Smit Ede, stuurde mij een groepsfoto van de afdeling regeltechniek van Smit Ede uit het jaar 1969. In datzelfde jaar werd de Smit Nijmegen groep, (waar Smit Ede toe behoorde sinds 1954) opgeslokt door het nog grotere HOLEC concern.
Bron: Germar Groot Hulze
Van link naar rechts, staand: Freek Janssens, Cor Dekker, Willem Belgraver, Eddy Nanlohy, Herman Kappers. Zittend: Germar Groot Hulze, Frans Dechene, Jan van Dijk, Ies Lagendijk. Wij staan voor een "PTT-Kast" een gelijkrichter t.b.v. telefonie.
Met dank aan dhr. Wim Belgraver voor het verbeteren van de namen Nanlohy, Willem Belgraver en Jan van Dijk.
Leuke anekdote:
Schrijf reactie (2 Reacties)Zelf heb ik nog gewerkt aan vliegveld verlichtingen voor het vliegveld van Cairo. Toen brak de beruchte 60daagse oorlog met Israël uit. Deze wist de net geplaatste kaste compleet aan barrels te schieten, waardoor wij (Smit-Ede) een hernieuwde order kregen om ze nogmaals te maken.
Met vriendelijke groet,
Germar Groot Hulze
Onderstaande prachtige foto komt van het Legermuseum in Delft. De datering is 1900. Een operator van de Genie troepen van het Nederlandse leger staat bij een schakelbord met daaronder gekoppelde shunt-dynamo's van Smit Slikkerveer. Het schakelbord en de shuntdynamo's zijn van Smit Slikkerveer. Vaak werd dit in combinatie geleverd.
Operator in de genie werkplaats staat bij een elektriciteitspaneel: Bron: Legermuseum Delft
Op de afbeelding zie ik twee mechanisch gekoppelde machine's. Wat er verder links nog aan de as zit kan ik niet zien. Ik heb het vermoeden dat het hier gaat om een combinatie van elektromotor en dynamo. De elektromotor aangesloten op een openbaar net ( 120 V. wisselspanning) mechanisch gekoppeld met een dynamo om de spanning op te wekken die men nodig had, bijvoorbeeld ca. 80 V. gelijkspanning om een accumulatoren batterij te laden. De Genie deed destijds al het technische werk, de Verbindingstroepen werden pas veel later een eigen onderdeel van de krijgsmacht. De telefoon en telegraaf verbindingen werkte op gelijkspanning.
Wat is nu een shunt dynamo ?
Bij een dynamo wordt het magnetisch veld verkregen door een elektromagneet die zijn spanning betrekt van de klemmen (het anker) van de dynamo. Als dit draait en er remanent magnetisme aanwezig is zal er geringe spanning in het anker worden opgewekt. Met deze spanning wordt de elektromagneet gevoed waardoor de magnetische veldsterkte toeneemt en daarmee ook de in het anker opgewekte spanning. Het zgn. "op spanning komen" Indien er geen remanent magnetisme aanwezig is moet de elektromagneet voorbekrachtigd worden. De eerste succesvolle dynamo die Willem Smit bouwde kwam niet op spanning omdat er geen remanent magnetisme aanwezig was. Na een voorbekrachtiging deed hij het wel.
Shunt dynamo/motor: Foto: Wikepedia
De elektromagneet kan parallel op het anker aangesloten worden. Dus de plus van het anker aan de plus van de elektromagneet en de min aan de min. De belasting komt dan aan de plus en de min van het anker. Deze schakeling noemt men een shunt schakeling. Het type dynamo dat zo aangesloten is (en als zodanig ontworpen is) heet shunt dynamo.
Serie dynamo
Een andere mogelijkheid is om het anker en de elektromagneet in serie te schakelen. Dus de min van de elektromagneet aan de plus van het anker, de belasting komt dan tussen de min van het anker en de plus van de elektromagneet. Dit is een serie dynamo en moet ook als zodanig ontworpen worden.
Compound dynamo
Een tussen vorm waarbij twee gescheiden spoelen de elektromagneet bekrachtigen is de compound dynamo. Deze heeft zowel een serie als een
shunt spoel voor de bekrachtiging.
Bij een shunt dynamo daalt de spanning als de belasting toeneemt.Bij een seriegenerator neemt de spanning juist toe bij een toenemende belasting.
Bij een geleidelijk veranderende belasting zal men kiezen voor een shunt schakeling waarbij om de spannnig constant te houden het magneet veld geregeld wordt met een in serie met de elektromagneet geschakelde regelweerstand. Typisch de toepassing bij lichtbedrijven.
De compound dynamo ( combinatie van eigenschappen shunt en serie) is uitermate geschikt om de spanning constant te houden bij sterk wisselende belastingen, zoals kraanbedrijven. tractie ed.
Erik de Vries
Op 19-04-2016 was het precies 130 jaar geleden dat de eerste openbare elektriciteitscentrale van...
Op 01-07-2016 was het exact 130 jaar geleden dat de elektrische straatverlichting in Nijmegen in...
Op zondag 5 mei 2013 was het precies 90 jaar geleden dat de radiotelegrafieverbinding tussen Nederland en...
Begin 2010 vond ik bij toeval de website "Dancinginbombshelters.com" en zag de beschrijving van een dagboek...
Wereldtentoonstelling Parijs 1900Van 15 april tot 19 november 1900 werd de Wereldtentoonstelling in...
De voorbije tijden en het prille begin, 1885..1916 Voor de beeldvorming over de technische...
Stichting Willem Smit Historie Nijmegen
Binnenvaart 15
6642 CT Beuningen (Gelderland)
E-mail: info@willemsmithistorie.nl
Mobiel: 06 19009274
KvK nummer: 58361855
ANBI erkend.